Barn og unges helsetjeneste

De som trenger hjelp og de som skal hjelpe barn og unge må forstå de ulike tjenestene og deres roller og ansvar. Slik kan vi skape et bedre og mer sammenhengende hjelpetilbud. Satsingen Barn og unges helsetjeneste, handler om nettopp dette. 

Brukere, kommuner og spesialisthelsetjenesten samarbeider om å lage bedre tjenester til barn og unge. Sammen utvikler de forløp som gir kunnskapsbaserte faglige råd om hvordan en skal handtere alt fra den første uro til spesialisert behandling og hvordan fordele ansvar og oppgaver. Det er utvikla samhandlingsforløp for flere tilstandsbilder. 

Målet er å utvikle, forvalte og videreutvikle samhandlingsforløp for barn og unge under en felles paraply, både for psykisk og somatiske tilstander/ sykdommer og for habiliteringsfeltet. 

Barn og unges helsetjeneste er utfyllende til BTI satsingen som står for strukturen på oppfølgingen mens Barn og unges helsetjeneste står for de faglige anbefalingene. Begge satsingene er forankret i FSU barn og unge, og bidrar til utvikling av felles språk, kultur og forståelse hos både hjelpere og barn, unge og foreldre. 

Kontaktinformasjon:
Ester Espeset: ester.marie.stornes.espeset@helse-fonna.no

Habilitering i barn og unges helsetjeneste 

Prosjektet “Habilitering i Barn og unges helsetjeneste” springer ut fra satsingen “Barn og unges helsetjeneste” (BUH) og er forankret i helsefellesskapet og Faglig samarbeidsutvalg (FSU) barn og unge. For at barn, unge og deres familier skal få den hjelpen de trenger, må både de som trenger hjelp og tjenesteapparatet forstå de ulike tjenestenes roller og ansvar. BUH handler om nettopp dette – å utvikle, forvalte og videreutvikle samhandlingsforløp for barn og unge under en felles paraply, både for psykisk og somatiske tilstander og for habiliteringsfeltet. 

Prosjektet er lagt til Habiliteringstjenesten i Helse Fonna og er en del av en felles satsing i hele Helse Vest. Prosjektet gjennomføres med økonomisk støtte fra Helse Vest HF. Prosjektleder fra foretaket vil sammen med prosjektleder i kommunen og prosjektgruppen, være ansvarlige for prosessen og utviklingen av forløpet. Prosjektgruppen har lang erfaring fra fagfeltet.   
 
Forløpene som ligger i BUH beskriver tjenestenes roller og samhandling frem til barnet har fått en diagnose, og overføres tilbake til kommunen. Barn og unge med habiliteringsbehov er avhengig planmessig og tverrfaglig arbeid for å sikre sitt utviklingspotensiale, deltakelse i samfunnet og mestring av eget liv, ofte gjennom store deler av livet. Det er derfor behov for å videreutvikle og utvide samhandlingsforløpene for å favne livsløpsperspektivet.  

I prosjektet samarbeider brukerrepresentanter, kommuneansatte og spesialisthelsetjenesten om å utvikle et diagnoseuavhengig, helhetlig samhandlingsforløp for barn og unge med habiliteringsbehov, i et livsløpsperspektiv. Målet er å skape et mer helhetlig og sammenhengende hjelpetilbud, og bidra til at de som trenger hjelp, får hjelpen de trenger til riktig tid og sted. 

Prosjektledere  
Helene Sjøen, prosjektleder Helse Fonna, helene.sjoen@helse-fonna.no   Mobil: 951 18 573 

Hilde Kismul Matre, kommunal prosjektleiar, hilde.kismul.matre@stord.kommune.no Mobil: 904 03 421 

 

 

  
 

 

 

 

Scroll to Top