FoU-enhet for samhandling (FOUSAM) er en felles forsknings- og utviklingsenhet mellom Helse Fonna helseforetak, Høgskolen på Vestlandet og 18 kommuner. Samarbeidet om enheten er forankret i forpliktende avtaler mellom partene, i tillegg til samarbeidsavtale med Høgskolen på Vestlandet.
Mandat og oppgaver er gitt av Samhandlingsutvalget som er ansvarlig styringsorgan.
Sammen løser kommunene, helseforetaket og høgskolen utfordringene i Samhandlingsreformen, tilpasset regionens struktur og behov.
I 2015 ble FoU-enhet for samhandling kåret til «Årets Samhandlere 2015».
Vi skal
- Skape felles kultur, språk og verdigrunnlag
- Styrke kompetanseheving
- Bidra til utvikling/ innovasjon av tjenestetilbudet i hele Helse Fonna regionen
- Sikre systematisk dokumentasjon og evaluering av nye tiltak innen samhandling
- Stimulere til forskning og utvikling/ innovasjon
- Sikre reell brukermedvirkning
- Stimulere til samarbeid med frivillig sektor og næringsliv.
Oppgaver
Samhandling for gode pasientforløp
FOUSAM skal bidra til å utvikle bedre pasientforløp og helsetjenester ved å:
- Gi prosjektstøtte – fra planlegging til evaluering og implementering
- Etablere og følge opp faglige nettverk og arbeidsgrupper
- Kartlegge kompetansebehov og koordinere kompetansetiltak
- Sikre reell brukermedvirkning
- Stimulere til forskning og innovasjon
- Skape en samhandlingsarena gjennom forsknings- og erfaringskonferanser samt workshops for helsepersonell, politikere og brukere
- Ivareta sekretariat for Samhandlingsutvalget (SU)
FOUSAM legger til rette for gode samarbeids- og arbeidsprosesser i faglige nettverk, arbeidsgrupper og prosjektgrupper. I disse gruppene er både erfarne brukere, ulike profesjoner og nivåer i helsetjenesten og fagpersoner fra høgskolen representert. Alle grupper har en kontaktperson i enheten som følger arbeidet og fungerer som fasilitator. I hvor stor grad kontaktpersonen er involvert i selve arbeidet er noe ulikt og blir vurdert ut fra behov.
FOUSAM sin rolle som fasilitator tar utgangspunkt i «Practice Development»-tilnærming. Flere i teamet har tilegnet seg kompetanse på «Practice development» (PD) og bruker dette sammen med annen erfaring og kunnskap om veiledning, pedagogikk, ledelse og prosesstyring i sin tilnærming som fasilitatorer.
Fasilitatorrollen i FOUSAM handler om å styre prosesser med mål om å få til godt samarbeid for å utvikle gode helsetjenester. Godt samarbeid fordrer et godt klima der deltakerne er trygge nok til å delta i dialog og fremme egne meninger. Grunnlaget ligger i respekt, felles forståelse og eierskap til oppdrag og mandat, like muligheter for alle og deling av kunnskap og kompetanse.
Arbeidsmetoder
FOUSAM-teamet har internt utviklet gode samarbeidsrelasjoner og strukturer og brukt PD-metoden for å effektivisere arbeidet og kommunikasjonen. Vi har erfart at god møtestruktur sikrer framgang i arbeidet og at alle blir møtt på sine behov. Møtestrukturen vi har utviklet tar i bruk kreative verktøy og nyttes i faglige nettverk, arbeidsgrupper og prosjektgrupper etter behov og ønske fra den enkelte gruppe og kontaktperson i FOUSAM. Enheten tilbyr også veiledning i bruk av denne møtestrukturen.
Fasilitering benyttes målrettet i enkeltprosjekt. Fokus er da å styrke kvaliteten på prosjektet ved å klargjøre mål og visjoner, involvere prosjektdeltakere og bidra til godt og likeverdig samarbeid. Ikke minst skal fasiliteringen bidrar til at prosjektet jobber i henhold til sitt mandat.