Helsetorgmodellen fra prosjekt til drift
Den 20. januar 2010 står som en merkedag i Helse Fonna regionen. Denne dagen var tilsatte fra kommuner, Høgskolen Stord/Haugesund (Høgskolen på Vestlandet fra 1.1.2017) og Helse Fonna samlet til et kick-off-seminar for etableringa av Helsetorgmodellen. Prosessen fram mot denne dagen startet våren 2009, da Helse Fonna og Høgskolen Stord/Haugesund inviterte alle kommuner i regionen til samarbeid om søknad til et stort felles samhandlingsprosjekt som svar på utfjordinger knyttet til den varslete samhandlingsreformen.
Det som kan markere den formelle starten på Helsetorgmodellen var åpninga av geriatrisk enhet i Helse Fonna. Åpninga fant sted den 12. oktober 2009. På bildet: Äke Seiger, Laila Nemeth og Börje Bjelke i møte om geriatrisk enhet.
Alle kommuner ble invitert til å delta i samarbeidet, Haugesund, Karmøy, Stord, Bømlo, Tysvær og Odda valgte et «aktivt» medlemskap. Senere i 2009 ble Jondal, Ullensvang, Sveio, Vindafjord, Etne, Sauda og Suldal inkludert i et mer forpliktende samarbeid. Fra vår 2013 har alle kommuner deltatt aktivt. Les mer og se film fra oppstartssamlingen her.
I april 2011 ble den første Erfaringskonferansen arrangert. Den Første Forskningskonferansen fant sted i september 2011. Begge konferanser vil arrangeres årlig.
Jorunn Folgerø-Holm, Laila Nemeth og Gunn Haraldseid presenterte Helsetorgmodellen under Helsekonferansen 2012.
Helsetorgmodellen besto som et prosjekt ut året 2013. Styringsgruppa for FoU-enheten i Helsetorgmodellen ble avviklet i desember 2013, og Samhandlingsutvalget overtok rollen som styringsgruppe. FoU-enhet for samhandling (FOUSAM) gikk over i drift fra januar 2014.
I 2013 lanserte Stortinget den nye Forskingsmeldinga «Lange linjer – Kunnskap gir muligheter». I denne meldinga var Helsetorgmodellen framhevet som et eksempel på en fruktbar måte å skape synergi gjennom kunnskapstriangelet forsking, innovasjon og utdanning. I meldinga heter det: «Helsetorgmodellen synes å ha egenskaper som kan bidra til å løse deler av problemet med samspillet som ligger mellom kommunene, kunnskapsaktørene og helseforetakene. Andre fylker, kommuner og helseforetak bør derfor vurdere om denne modellen er hensiktsmessig.» (St.meld. 18. 2012- 2013. side 87).
Veien videre
I 2015 ble FoU-enhet for samhandling kåret til «Årets Samhandlere 2015». Helse- og omsorgsminister Bent Høie overrakte prisen under Rehabiliteringskonferansen i Haugesund i august 2015. I begrunnelsen skrev den nasjonalt sammensatte juryen at «FOUSAM har tatt Samhandlingsreformen på alvor og har jobbet for rett behandling – på rett sted – til rett tid. Prisvinneren har bidratt til gjennomføringen av over tjue utviklings- og forskningsprosjekter som allerede har gitt bedre helsetjenester til mange pasienter i Helse Fonna-regionen.»
FOUSAM-leder Marianne H. Wennersberg mottok prisen av Helse- og omsorgsminister Bent Høie.